Idag presenterade finansminister Magdalena Andersson regeringens förslag till vårändringsbudget, vårbudgeten som den också kallas. Budgeten domineras givetvis av en satsningar och åtgärder kopplade till pandemin. Budgeten debatterades sedan i riksdagen och där deltog min kollega Karolina Skog som är Miljöpartiets ekonomiskpolitiska talesperson. Vill du se debatten så klicka här.
Jag tänkte nu försöka reda ut vad en statsbudget är, hur den blir till och vilka olika typer av budgetar som riksdagen röstar om. Men först vill jag ändå säga något kort om den vårändringsbudget som mitt parti tillsammans med socialdemokraterna, Centerpartiet och Liberalerna har presenterat idag.
Det finns oerhört många bra satsningar i vårändringsbudgeten, du kan läsa mer här. Men om jag får välja tre satsningar som jag är lite extra glad för så är det:
- höjt bostadsbidrag för barnfamiljer så att dom inte ska riskera att förlora sin bostad nu under pandemin kopplat till att flera får det svårare privatekonomiskt.
- satsningar på klimatanpassning, strandstädning, naturnära jobb för unga och regionalt klimatarbete är oerhört viktiga för att skapa jobb men också viktiga satsningar för miljö och klimat.
- mer pengar till civilsamhället som jobbar med utsatta barn, mäns våld mot kvinnor och socialt utsatta är också oerhört viktiga då vi får signaler om att läget blivit allt svårare under pandemin.
Det finns en massa olika ”budgetar” som vi hanterar i riksdagen; höstbudget och höständringsbudget, vårpropositionen tillsammans med vårändringsbudgeten och så har vi alla extra ändringsbudgetar. Beskriver några av dom här nedan:
på våren läggs vårpropositionen med riktlinjer för den ekonomiska politiken (innehåller inga pengar). I samband med dessa propositioner läggs även en vårändringsbudget (ihop med vårpropositionen) och en höständringsbudget (ihop med höstbudgeten).
Höstbudgeten, budgetpropositionen, budgeten osv, kärt barn har många namn. Det är en budget som finansierar satsningar under ett helt år och pekar ut satsningar som ska löpa över flera år. Regeringen presenterar den på hösten och riksdagen fattar beslut om den innan årets slut. Ihop med höstbudgeten läggs också en höständringsbudget.
Vårändringsbudgeten, eller vårbudgeten som den också kallas är en ändringsbudget som hanterar förändringar som behöver göras på grund av händelser som inte gick att förutspå hösten innan. Det är regeringen som lägger fram ett förslag till budget och riksdagens fattar sedan beslut om vårändringsbudgeten, oftast i slutet av juni, innan riksdagen stänger för sommaren. Tillsammans med vårändringsbudgeten läggs också vårpropositionen med riktlinjer för den ekonomiska politiken, den innehåller inga pengar.
Och så har vi extra ändringsbudget. Den är precis som den låter, en budget som reglerar saker som inte hanteras i varken höst- eller vårbudgeten. Nu under det senaste året, under Covid-pandemin så har riksdagen fattat beslut om väldig många sådana. Detta för att det hela tiden har behövts mer pengar för att hantera saker kopplade till pandemin. Allt ifrån pengar för att köpa in vaccin till att stötta företag som har det svårt att klara ekonomin.
Vårändringsbudgeten som presenterades av regeringen idag är en budget som regeringen, alltså socialdemokraterna och miljöpartiet har kommit överens om tillsammans med samarbetspartierna Centerpartiet och Liberalerna. Det är ju vi fyra partier som genom Januariavtalet har ett samarbete för att kunna rösta igenom budgetar och andra förslag i riksdagen. Tillsammans har vi 166 av riksdagens 349 mandat. Och för att vi ska få igenom vår budget eller våra politiska förslag i riksdagen så hänger det på att Vänsterpartiet inte kommer överens med, eller röstar på ett förslag som Moderaterna, Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna också röstar på. Det händer dock ibland och då faller regeringens förslag.
Hoppas detta har gett dig lite ny kunskap! Har du frågor, hör av dig!
Kram Emma
Bli den första att kommentera